RECEPT PÅ MAT VI GILLAR!

Vi får ganska ofta frågor om vi inte har några bra tips på mat. Så här kommer några recept som kan vara lite inspiration hoppas vi! Eftersom vi bor på Råå har vi med några Rååfood-recept som är kul och nyttiga! Experimentera, prova och smaka dig fram till vad du gillar!
Vi föredrar ekologiskt och i vissa fall som när det gäller bananer, vindruvor och russin köper vi det bara om det är ekologiskt.

Rååfoodbollar med lakrits

Stacks Image 971
Vi gillar lakrits, helst salt, och de här Rååfood-bollarna var ett litet experiment som blev jättegott! Mycket godare än förväntat eftersom lakritspulvret var så gott!
1 dl mandel
1 dl cashewnötter
5 färska dadlar (mjukt lättmixat, finns i grönsaksdisken)
2-3 tsk lakritspulver (Kung Markattas var toppen)
ca 1 msk vatten
Mixa mandel och nötter i matberedare, lägg till dadlar och lakrits och sedan vatten till en lagom konsistens. Vill du rulla dem i lakrits, kanel eller kakao blir det säkert också bra!
Stacks Image 835
Stacks Image 839
Stacks Image 837

Yogianas goda gröt!

Den här blev vår favvo för många år sen! Mättande och god!
0,75 dl bovete & quinoa blandat
2 dl vatten
1 gnutta havssalt

Koka upp grynblandningen först och häll bort vattnet. Koka sedan enligt ovan. Servera med nötter, frön och frukt eller bär.

Rååfoodbollar med lime

Fina Maria bjöd på de här under en härlig kvinnokväll!
2 dl cashewnötter
1 dl russin
1/2-1 lime skal och saft

Kör allt i matberedare, tillsätt ev vatten om degen är smulig. Rulla till bollar.

Grön smoothie

Goa Hanna Lucia har nog fått oss att dricka den här från början.
1 l färsk bladspenat
1 äpple
1 kiwi
1/2 stjälkselleri
Lime & ingefära efter smak
Vatten till önskad konsistens

Mixa i mixer, matberedare eller med stavmixer.
Stacks Image 855
Stacks Image 864
Stacks Image 873

Underbar dhal - linsgryta

Den här fick vi lära oss av en kvinna på Sri Lanka!
3 dl sköljda röda linser
1/4 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
salt
chili
svartpeppar
3-4 curryblad (ev i asiatiska butiker ej från curryplantan)
2 dl kokosmjölk
vatten så det täcker

Lägg allt utom kokosmjölken i en gryta och koka tills linserna är mjuka. Häll på kokosmjölken och ev mer vatten om det är för tjockt. Curry smakar olika så prova dig fram i mängderna. Servera med ris eller bröd. Med mer vatten blir den en god soppa!

Superknäcke

Det här fick vi en variant av på ett mysigt kafé i Malmö.
2 dl majsmjöl
2,5 dl blandade frön - lin, solros, pumpa, sesam
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Blanda allt och kavla ut ganska tunt på bakplåtspapper, lägg plastfolie över när du kavlar ut så kladdar det inte. Skär i bitar. Grädda i 150 grader i ca 45 min tills det är knaprigt.

Råå Äppelchutney

Den här passar jättebra till dhalen, lite brun i färgen men jättegod!
2 äpplen
Blötlagda russin el färska dadlar till önskad sötma
En skvätt äppelcider/balsamvinäger
Garam masala
Kardemumma
Kanel
Kör i matberedaren. Prova dig fram med smaksättningen tills den är god!