VANLIGA FRÅGOR

Stacks Image 576
Här hittar du några av de vanligaste frågorna som vi får. För mer information är du välkommen att kontakta oss.

Vilken typ av yoga är Kundaliniyoga - Livsyoga?
Livsyoga baseras på Kundaliniyoga enligt Yogi Bhajan och passen hos oss är helt och hållet kundaliniyoga men vi använder oss av meditationer och mantran från olika andliga traditioner. Yogan baseras på enkla men mycket kraftfulla rörelser där tyngdpunkten ligger på uthållighet och dynamik snarare än invecklade yogaställningar. Andningsövningar, avslappning och meditation ingår också som en del av yogapasset.
Stacks Image 1421
Vilken skillnad är det på Livsyoga & Heart Yoga?
Livsyoga är en mer dynamisk form av yoga där vi varvar rörelse med statiska positioner. Det gör att du med enkla övningar kan släppa spänningar i t ex rygg, axlar och nacke. Den baseras inte lika mycket på stretching utan jobbar med att sätta igång kroppens energiflöden och komma i kontakt med ditt hjärta och därigenom dig själv. Kundaliniyogan är bitvis fysisk, det mentala och andliga inslaget är en viktig del för att kunna lära känna dig själv.
Heart Yoga är mjukare och mer inkännande, lite mera sinnlig. Här har vi mycket stretching och jobbar med kroppen genom att sträcka ut. Vissa övningar är lite mer fysiska men yogan är mestadels mjuk. Basen är en mjuk Hathayoga, en blandning av Samayoga och Yinyoga.
Stacks Image 1859
Vilken skillnad är det på Livsyoga & MediYoga?
Båda formerna har sina rötter i Kundaliniyoga och är på det sättet formade på rörelse och aktivitet i passen för att få igång kroppens energi- och körtelsystem. Livsyoga är Kundaliniyoga men kan ha mantran från andra traditioner än Kundaliniyogan. Den är snabbt och kraftfull.

MediYogan är utformad för att erbjuda kortare, ganska enkla pass som hjälper dig med t ex problem i rygg, axlar, nacke eller stress och högt blodtryck. All yoga har medicinska fördelar men MediYogan är fokuserad på att minska just dessa vanliga problem. Det andliga inslaget får något mindre utrymme i dessa passen.
Stacks Image 1434
Vilken typ av utbildning har ni som lärare?
Vi har alla i basen en grundlig utbildning på tre terminer. Anna och Eva har gått flera olika yogalärarutbildningar. Vi har alla gått flera olika kurser i personlig utveckling.

Idag går det att utbilda sig till yogainstruktör på en helg- eller veckokurs. Vi vill vara lärare snarare än instruktörer. Att ha en ordentlig utbildning i botten, kombinerat med daglig egen yogautövning, är viktigt för att kunna ge varje elev rätt stöd för sin fortsatta utveckling. Att under flera år ha arbetat med sig själv för en ökad självkännedom känns också viktigt för att bli en bra lärare. Detta sätter igång en process som idag är en del av vår livsstil. Att bli mer medveten kring våra tankar och känslor.
Vi fortbildar oss kontinuerligt utöver detta för att hela tiden kunna erbjuda dig som elev bra och givande pass.
Stacks Image 1447
Är yogan kopplad till någon religion?
Nej, yogan är inte religiös eller politisk utan helt fristående. Vi har däremot en tro som berikar våra liv väldigt mycket, men du får vara precis som du vill. Yogan hos oss har ett stort andligt inslag och vi känner att hängivenheten är viktig för oss personligen.

Jag är så stel kan jag ändå göra yoga?
Absolut! Yoga handlar inte om att vara vig men däremot är en ökad flexibilitet en positiv bieffekt av att praktisera yoga. Vi gör yoga som i grunden är ganska enkel och har positioner som går att anpassa till alla. Det går att göra yoga sittandes på en stol eller pall om du har svårt att sitta på golvet.

Vad behöver jag ha med mig till passet?
Mjuka kläder och en vattenflaska är det som behövs för att praktisera yoga hos oss. Yoga görs barfota så du behöver inga skor till passet. Vi har mattor till alla och meditationskuddar till de flesta.
Stacks Image 1460
Kan jag äta innan yogapasset?
Det är bra om du inte äter ett stort mål inom 2 timmar före passet. Allra bäst är att göra yoga på morgonen före frukost. Det kan vara bra att undvika kaffe, svart te, sötsaker och annat uppiggande så blir det lättare för dig att hålla koncentrationen.

Är det svårt att komma in i yogan och få effekt?
Nej, vi gör enkel yoga som är lätt att komma in i och märka effekten av.

Kan man få friskvårdsbidrag för yoga?
Ja, det går bra att få friskvårdsbidrag för yoga om ditt företag erbjuder detta.

Kan jag göra vanlig yoga hos er om jag är gravid?
Ja, det går jättebra att göra yoga när du är gravid både på vår vanlig yoga och självklart på vår gravidyoga. Det ger en ökad närvaro mellan dig och barnet i magen samtidigt som det får dig att slappna av och släppa stress och spänningar. Man kan inte göra alla övningar (vilket du får info om) men det påverkar inte effekten av ditt yogapass. Anna har jobbat med gravida i många år och hennes Heart yoga passar utmärkt om du är gravid.

Kan jag byta om och duscha hos er?
Ja, det går bra att både duscha och byta om hos oss.