MINDFULNESS I NATUREN - ATT VARA FÖRÄLSKAD I SKOGEN

Stacks Image 150
Naturen, naturen, naturen.
Jag kan nog inte säga det tillräckligt många gånger hur mycket jag älskar naturen. Träden, fåglarna, dofterna, ljuden, formerna, oändlig kreativitet och skönhet. Så tillåtande, inspirerande, rogivande och lugnande på samma gång.

Det får mig att på ett annat sätt bara vara, hinna i fatt mig själv och kroppen slappnar av djupare än annars. För mig är skogen återhämtningsplatsen men också där idéer och tankar föds. Naturen är också platsen som lärt mig mer om mig själv än något annat. Jag har en längtan av att få låta fler stanna upp en stund för att få ta del av naturen. Och, kanske, kanske blir du också lite förälskad i träden.

Vi har en stuga i kanten av bokskogen utanför Klippan och Perstorp där vi tar emot mindre grupper för att vara i naturen en hel eller halv dag. Det blir som en miniretreat iväg från jobb eller vardagsstress. Stugan ligger ca 35 min från Helsingborg och 1 timme från Malmö.

Runt husknuten finns bokskog, mossbeklädd granskog och öppna fält. Kanske vill ni prova på ett "Skogsbad", Shinrin-Yoku, som blivit populärt i flera länder bland annat Japan där begreppet kommer ifrån. Vi badar inte i vatten utan i naturen runt omkring oss. Eller kanske en "Bara vara dag" med skogspromenad, andning och god mat. Lite ovanligare men som jag gärna delar är temat "Att möta Gud i naturen"
Stacks Image 1181
Vill ni går det att kombinera med klassiska mindfulnessövningar som att lära sig en enkel meditation, gå en sinnesvandring eller få tips kring hur du kan leva mer medvetet på olika plan.


Jag, Anna, som håller i kurserna har många års erfarenhet av att leda grupper i mindfulness, yoga och samtal om livets väsentligheter. Jag är också utbildad i trädgårdsterapi vid Lantbruksuniversitetet i Alnarp och därför väl insatt i naturens läkande kraft och har valt att inrikta mig mot naturterapi.
Stacks Image 1207
Men är det inte väderberoende att göra mindfulness i naturen? Nej egentligen inte men du behöver ha varma kläder så ta bra skor, en varm tröja extra och ett par långkalsonger är guld värda eftersom våra övningar görs långsamt och i stillhet. Är det ruggigt ute är vi ute ändå och sedan värmer vi oss framför brasan med varmt te efteråt.
När du vistas i naturen minskar du stress, oro och sover bättre. Pulsen går ner och blodtrycket sänks. Det är vanligt att du får nya perspektiv på vad som är viktigt för dig i ditt liv just nu. Naturen talar sitt eget språk, om du gör dig villig att lyssna.
Stacks Image 1119
Låter det lockande att få komma ut med kollegor eller vänner i naturen eller är du nyfiken på att veta mer så hör av dig.

Då och då har vi dagar öppna för alla, så vill du komma men inte har en grupp så hör av dig så vi vet att du är intresserad.


Varmt välkommen till skogen!
Anna

Så här tycker andra

Att andas med träden, lyssna på suset och känna doften av barr, löv och träd var fantastiskt! Rogivande, inspirerande och lugnande på samma gång. Min största insikt under dagen var att det enkla som är alldeles gratis, naturen, gör så gott i själen! Jag gör gärna om denna dag, men denna gång med långkalsonger :) !
Sara
Anna och Anders stuga ligger inbäddad bland höga bokträd, bara platsen ger lugn. Anna leder oss stillsamt och inkännande och hjälper oss att öppna våra sinnen och hjärtan. Jag älskar att vara i naturen, man mår liksom extra bra där. Det är också enklare att vara närvarande i naturen. Jag fylls av energi och lugn på samma gång och naturen ger ett lugn som varar.
Hanna
Vilken dag!!!
Jag kom till dagen med mycket frågor kring mitt liv och fick till mig massor. Anna guidade mig till att öppna och ta in, hitta mina svar och jag kände en otrolig trygghet i mig själv. Skogen gav mig de svar jag sökte efter tack vare Annas förmåga att få oss att slappna av och känna tryggheten att ta in skogens lugn.

Så otroligt tacksam att få uppleva denna dag med mycket medvetenhet som genomsyrade hela dagen.
Linda
Jag uppskattade att det är fin natur som ger lugn. Att lyssna på naturens ljud ger frid och det det var skönt att ägna en stund bara till sig själv.
Marie
Stacks Image 1201
Skogsbadet var en rofylld och bra upplevelse. Jag känner ibland att jag inte kan få nog av naturen men här kändes det som om den kom in i varenda por med lugn och fridfullhet. De andras närvaro en bit bort gav trygghet. Jag var i en grupp som jag inte träffat innan och det gav en sån positiv känsla av samhörighet fastän jag inte träffat dem förut.
Marie